Depression – Κατάθλιψη

Γράφει η ομοιοπαθητικός, Δάφνη Βάγια Βακάλη.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα περιστατικά ψυχικής ασθένειας και ανισορροπίας προστρέχουν στα Ομοιοπαθητικά ιατρεία. Δυστυχώς, οι ηλικίες ποικίλουν, κι αυτό είναι τόσο σημαντικό όσο κι ότι έχει Κοινωνικές προεκτάσεις.

Η κατάθλιψη είναι πολύ μεγάλο κεφάλαιο, σύμφωνα με την Ομοιοπαθητική, αλλά και τη Δυτική συμβατική Ιατρική.

Κάθε χρόνο προσβάλλονται από κατάθλιψη 121 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Το 10%-25% προσβάλει τις γυναίκες και το 5%-12% τους άνδρες, και υπάρχει κίνδυνος να εξελιχτεί σε Μείζονα Καταθλιπτική Διαταραχή όπως ονομάζεται η πιο σοβαρή μορφή κατάθλιψης. Όμως, τα ποσοστά αυτά είναι μεγαλύτερα αν συμπεριλάβουμε και τις ηπιότερες μορφές κατάθλιψης.

Μια κατάθλιψη μπορεί να ενεργοποιηθεί μετά από απώλεια προσφιλούς προσώπου, απώλεια δουλειάς, απόκτηση μωρού, χρόνιοι πόνοι, bullying.

Μπορεί επίσης, να υπάρχει οικογενειακό ιστορικό ή μπορεί ακόμη να συμβεί χωρίς κανένα λόγο.

Μπορεί να συμβεί σε παιδιά, σε νεαρά άτομα, σε ενήλικες ή σε υπερήλικες, αλλά επίσης και στα ζώα.

Ο όρος της κατάθλιψης, σύμφωνα με την Ομοιοπαθητική, είναι: «Μόνιμη, χρόνια κατάσταση δυστυχίας, θλίψης, απαισιοδοξίας, η ζωή δεν είναι ευχάριστη και είναι βαρετή και μαζί με τα ψυχικά συμπτώματα εκδηλώνονται και σωματικά».

ΚΥΡΙΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:

Μόνιμο αίσθημα θλίψης, αίσθημα ότι δεν υπάρχει ελπίδα.

Xάνουν το ενδιαφέρον τους, δεν νοιάζονται για την οικογένειά τους, κλαίνε εύκολα, δεν έχουν ενέργεια, έχουν υπνηλία ή αϋπνία, χαμηλή αυτοπεποίθηση, είναι ενοχικοί, δεν θέλουν κόσμο, έχουν σκέψεις αυτοκτονίας, αίσθημα κενού, απελπισίας, σύγχυσης, σεξουαλική αδιαφορία. Άλλα συμπτώματα που μπορούν να σχετιστούν με την κατάθλιψη είναι οι διαταραχές του ύπνου, της όρεξης, ευερεθιστικότητα ακραία ή εκνευρισμός, ή απάθεια. Μπορούν να συνυπάρχουν εμετοί ή διάρροιες και μεγάλη κόπωση.

Ένα σπουδαίο σύμπτωμα και σημείο «κλειδί», είναι ότι στην κατάθλιψη το άγχος συμβαίνει στο μυαλό, ενώ η ανησυχία στο σώμα.

Η αλήθεια είναι, πως η διάγνωση της κατάθλιψης δεν γίνεται εύκολα, λόγω όλων αυτών των ποικίλων συμπτωμάτων.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο, που πρέπει να προσέξουμε είναι η καταστολή της άμυνας του οργανισμού, κι όταν το αμυντικό σύστημα δεν λειτουργεί σωστά, πολλές ασθένειες μπορούν να εκδηλωθούν.

Ομοιοπαθητική προσέγγιση

Η ομοιοπαθητική, παίζει σημαντικό ρόλο στο κεφάλαιο κατάθλιψη. Προσεγγίζει τον ασθενή πάντα  ως μεμονωμένη περίπτωση, όπως σε όλες τις περιπτώσεις και τις ασθένειες – ανισορροπίες που μπορούν να εκδηλωθούν. Δίνει βαρύτητα στην ιδιοσυγκρασία του ατόμου, την αιτία που εκδηλώθηκε αυτή η ανισορροπία και πάει πολύ πίσω στο παρελθόν για να αναδυθούν τυχόν ανισορροπίες ή αιτίες από εκεί. Όλα αυτά, γίνονται και συμβαίνουν ομαλά κατά τη λήψη του ιστορικού. Ο Ομοιοπαθητικός, οφείλει να είναι κοντά στον ασθενή του ανά πάσα στιγμή, όχι μόνο σε περιστατικά κατάθλιψης αλλά σε οποιοδήποτε περιστατικό, ψυχικής ή σωματικής ανισορροπίας.

Εδώ, θέλω να τονίσω πως όλες οι ανισορροπίες στον οργανισμό, προκύπτουν και συμβαίνουν κατά μεγαλύτερο ποσοστό, από την ψυχική σφαίρα και ανισορροπία και σωματοποιείται με διάφορα συμπτώματα, σε όργανα του σώματος, ή στην περιφέρεια όπως το δέρμα.

Τα φάρμακα που δίδονται σύμφωνα με την ιδιοσυγκρασία του κάθε ατόμου, είναι αποτελεσματικά και βοηθούν τα άτομα να ισορροπήσουν ή και να θεραπευτούν, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2009 στο «Oxford Journals» από τους U. C. Adler, N.M. P. Paiva, A.T. Cesar, M.S. Adler, A. Molina, A.E. Padula and H.M. Calil. Η εν λόγω έρευνα, έγινε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο της Βραζιλίας.

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα ισχυροποιούν τον αμυντικό μηχανισμό τόσο στο σωματικό όσο και στο ψυχοδιανοητικό επίπεδο και έτσι έχει το σθένος ο οργανισμός να αντισταθεί σε ισχυρά στρες.

Σύμφωνα με τα περιστατικά και τα άτομα που κάνουν Ομοιοπαθητική θεραπεία, το 90% δηλώνουν ενθουσιασμένοι και ψυχικά νοιώθουν καλλίτερα, είναι πιο ήρεμοι, έχει αυξηθεί η κατανόηση τους, η αντίστασή τους στο άγχος και σε εξωγενείς παράγοντες, έχουν αλλάξει και νοιώθουν πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ζωής, έχει ανέβει σημαντικά η αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθησή τους, κάτι που κατά μεγάλο ποσοστό, δεν ίσχυε προ Ομοιοπαθητικής θεραπείας.

Με την Ομοιοπαθητική θεραπεία, τα άτομα που υποφέρουν από αυτό που ονομάζεται κατάθλιψη, μπορούν να βρουν μια ακτίνα φωτός και αγάπης και να αρχίσουν να αλλάζουν και να θεραπεύονται, με συνέχεια και σταθερότητα. Ελευθερώνονται από την παθολογία και συμπτωματολογία, ψυχική και σωματική και ανάλογα με το χρόνο ανισορροπίας και την διαταραχή αλλά και την τοξίνωση του οργανισμού, μπορούν να ελπίζουν σε αποτελέσματα θετικά.

Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι για πολλά χρόνια της ζωής τους καταναλώνουν ψυχικά φάρμακά, κι όλο αυτό δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο, ο οποίος αντί να τους θεραπεύει, τους βάζει και τους οδηγεί όλο και πιο βαθειά στο σκοτεινό τούνελ.

Εκεί, χρειάζεται συγκέντρωση, πίστη, δύναμη ψυχής, απόφαση να ξεφύγεις, αλλά με τόσα φάρμακα πώς να βρεθεί η ψυχική δύναμη, αφού ως γνωστόν τα ψυχικά φάρμακα το πρώτο που κάνουν είναι να καταστέλλουν την αντίσταση και αντίδραση του ατόμου σε όλα τα επίπεδα.

Ο Γιώργος Βυθούλκας, ο γνωστός Παγκοσμίως Ομοιοπαθητικός, αναφέρει συχνά στις διαλέξεις του ότι κανένας υγιής άνθρωπος δεν θέλει να είναι ηγέτης. Αλήθεια, πόσες από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της σύγχρονης εποχής μας, είναι πραγματικά υγιείς;

Ο ίδιος, δίνει τον ορισμό της Υγείας εξαιρετικά εμπνευσμένα.

Λέει, πως «Υγεία είναι, η Ελευθερία από τον πόνο σε Σωματικό επίπεδο, που οδηγεί σε κατάσταση Σωματικής ευεξίας. Ελευθερία από τα πάθη σε Συναισθηματικό επίπεδο που οδηγεί σε κατάσταση δυναμικής ηρεμίας. Ελευθερία από τον εγωισμό σε Διανοητικό επίπεδο, που οδηγεί σε μία κατάσταση ενοποίησης με την Αλήθεια. Μονάδα μέτρησης της ανθρώπινης υγείας είναι: Ο βαθμός της Δημιουργικότητας, ισοδύναμα για το καλό του ατόμου και για το καλό του συνόλου».

Πιστεύω, πως τελικά εκεί κρύβεται το μυστικό, στο εμείς κι όχι στο εγώ, γιατί το εμείς μπορεί να μας οδηγήσει σε μονοπάτια θεϊκά, όπου θα μπορούμε να αντλούμε ανεξάντλητα δώρα, όπως ευεξία, αγάπη, προσφορά, ευγνωμοσύνη, πληρότητα, ένωση με το Όλον, το θείο, το θεό ή τη φύση. Ο καθένας, μπορεί να επιλέξει ότι τον καλύπτει κι ότι τον εκφράζει, όπως επίσης ο καθένας έχει ελευθερία βούλησης για να επιλέξει να κάνει το ένα ή το άλλο στη ζωή του. Εμείς, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε ως θεραπευτές, είναι να κατανοούμε τους ασ-θενείς, δηλαδή αυτούς που δεν έχουν σθένος και να προσπαθούμε με αγάπη να τους οδηγήσουμε στο προσωπικό τους μονοπάτι αυτοβελτίωσης και αυτοίασης. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορούμε να δίνουμε αγάπη στις ψυχές που έχασαν το φως από τη ζωή τους και ευλαβικά, προσεκτικά, χωρίς να παραβιάζουμε Νόμους και κανόνες ηθικούς ή Συμπαντικούς, να προσπαθούμε να τους δείξουμε πως μπορούν να αυτοιαθούν. Αυτό είναι σημαντικότερο όλων, να μάθουν όλοι τι κρύβεται μέσα τους και τι δυνατότητες έχει ο ανθρώπινος νους, η ανθρώπινη ψυχή και ο ανθρώπινος οργανισμός.

Ας κάνουμε τον Κόσμο μας άρτιο κι ας αγγίξουμε όλοι την αγάπη για το Βέλτιον.

Δάφνη Βάγια Βακάλη

Ομοιοπαθητικός