Ποιοι λόγοι οδηγούν το παιδί στο να κλειστεί στον εαυτό του;

Τον τελευταίο καιρό παρατηρείτε ότι το παιδί σας δείχνει τάσεις εσωστρέφειας και κάτι σας λέει ότι δεν πάει καλά. Δείτε τους κυριότερους λόγους που συμβαίνει αυτό για να δείτε τι μπορείτε να κάνετε:

  • Ποιος είπε ότι τα παιδιά δεν έχουν τα δικά τους άγχη; Και ένας από τους τρόπους αντίδρασής τους είναι να κλείνονται στον εαυτό τους.
  • Αναρωτηθείτε μήπως τη συγκεκριμένη περίοδο πιέζετε παραπάνω από όσο πρέπει το παιδί σας σε θέματα που αφορούν το σχολείο, τη συμπεριφορά του ή οτιδήποτε άλλο και με αυτόν τον τρόπο εκδηλώνει την ενόχλησή του.

  • Από εκεί και πέρα, μπορεί να νιώθει πιεσμένο επειδή του έχουν πέσει πολλά μαζεμένα. Μπορεί, για παράδειγμα, να βιώνει πολλές μαζεμένες αλλαγές στη ζωή του ή απλά να είναι υπερβολικά «φορτωμένο» το καθημερινό του πρόγραμμα.
  • Επίσης, ενδέχεται να αισθάνεται παραμελημένο (συναισθηματικά ή γενικότερα) από εσάς. Αν όντως συμβαίνει κάτι τέτοιο, γίνετε όσο πιο διαχυτικοί γίνεται και δώστε του να καταλάβει ότι, όχι απλά το αγαπάτε, αλλά είναι όλη σας η ζωή!
  • Τέλος, η ξαφνική εσωστρέφεια του παιδιού μπορεί να υποκρύπτει έλλειψη εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό σας. Ίσως δηλαδή να θεωρεί ότι δε θέλετε ή δεν μπορείτε να το βοηθήσετε στη διαχείριση/αντιμετώπιση ενός προβληματισμού του και προτιμά να βρει την άκρη μόνο του.

Άρθρο από το site: mother.gr