Φιλοδοξία: Υπάρχει καλή και κακή φιλοδοξία; Αν ναι πως διαχωρίζονται;

Η Φιλοδοξία έχει διάφορες αιτίες, και μια από αυτές είναι αυτό που ονομάζεται Φόβος.

Το ταπεινό παιδί που στα πάρκα των πολυτελών πόλεων γυαλίζει τα παπούτσια των υπερήφανων κυρίων, θα μπορούσε να μετατραπεί σε κλέφτη αν έφτανε να αισθανθεί Φόβο για τη φτώχεια, Φόβο για τον εαυτό του, Φόβο για το μέλλον του.

Η ταπεινή μοδιστρούλα που δουλεύει στο πολυτελές κατάστημα του ισχυρού, θα μπορούσε να γίνει κλέφτρα ή πόρνη από τη μια μέρα στην άλλη αν έφτανε να αισθανθεί Φόβο για το μέλλον, Φόβο για τη ζωή, Φόβο για τα γεράματα, Φόβο για τον εαυτό της, κτλ.

Ο κομψός σερβιτόρος του πολυτελούς εστιατορίου ή του μεγάλου ξενοδοχείου, θα μπορούσε να γίνει ένας γκάνγκστερ, ένας ληστής τραπεζών ή ένας πολύ εκλεπτυσμένος κλέφτης, αν δυστυχώς έφθανε να αισθανθεί Φόβο για τον εαυτό του, την ταπεινή θέση του σερβιτόρου, για το ίδιο του το μέλλον, κτλ.

Το ασήμαντο έντομο φιλοδοξεί να γίνει ελέφαντας. Ο φτωχός υπάλληλος του πάγκου που εξυπηρετεί τους πελάτες και που με υπομονή μας δείχνει τη γραβάτα, το πουκάμισο, τα παπούτσια, κάνοντας πολλές υποκλίσεις και χαμογελώντας με φτιαχτή ευγένεια, φιλοδοξεί κάτι παραπάνω γιατί έχει Φόβο, πολύ Φόβο, Φόβο για τη φτώχεια, Φόβο για το σκοτεινό του μέλλον, Φόβο για τα γεράματα, κτλ.

Υπάρχει Φιλοδοξία σε αυτόν που θέλει να παντρευτεί και σε εκείνο τον ηλικιωμένο αδιόρθωτο φανατικό εργένη που απεχθάνεται το γάμο.

Υπάρχει Φιλοδοξία σε αυτόν που επιθυμεί με άπειρη τρέλα να είναι κάποιος, να κάνει φιγούρα, να αναρριχηθεί, και υπάρχει Φιλοδοξία σε αυτόν που γίνεται αναχωρητής, που δεν επιθυμεί τίποτα σε αυτό τον κόσμο γιατί η μοναδική του Φιλοδοξία είναι να φτάσει τον Ουρανό, να απελευθερωθεί, κτλ.

Υπάρχουν Φιλοδοξίες Γήινες και Φιλοδοξίες Πνευματικές. Μερικές φορές η Φιλοδοξία φορά τη μάσκα της ανιδιοτέλειας και της θυσίας.

Αυτός που δεν φιλοδοξεί αυτό τον ευτελή και μίζερο κόσμο, φιλοδοξεί τον άλλο, και αυτός που δεν φιλοδοξεί χρήμα, φιλοδοξεί ψυχικές δυνάμεις.

Στο Εγώ, στον Εαυτό Μου, στο Εγώ ο Ίδιος, το ευχαριστεί να κρύβει την Φιλοδοξία, να τη βάζει στις πιο κρυφές κρυψώνες του Νου, και να λέει μετά : «Εγώ δεν φιλοδοξώ τίποτα, εγώ αγαπώ τους ομοίους μου, εγώ εργάζομαι ανιδιοτελώς για το καλό όλων των υπολοίπων ανθρώπινων υπάρξεων».

Ο πολιτικός «αλεπού» που ξέρει τα πάντα, καταπλήσσει πολλές φορές τα πλήθη με τα επιφανειακώς αφιλοκερδή του έργα, όμως όταν εγκαταλείψει τη δουλειά, είναι σχεδόν φυσικό να φεύγει από τη χώρα του με μερικά εκατομμύρια δολάρια.

Η Φιλοδοξία μεταμφιεσμένη με τη μάσκα της ανιδιοτέλειας συνήθως ξεγελά ακόμη και τους πιο έξυπνους ανθρώπους.
Υπάρχουν στον κόσμο πολλοί άνθρωποι που μόνο φιλοδοξούν να μην είναι φιλόδοξοι.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που παραιτούνται από όλα τα μεγαλεία και τις ματαιότητες του κόσμου γιατί μόνο φιλοδοξούν την ιδιαίτερή τους Εσωτερική Αυτό-Τελειοποίηση.

Ο μετανοημένος που προχωρά γονατισμένος μέχρι το ναό και που μαστιγώνεται γεμάτος πίστη, δεν φιλοδοξεί φαινομενικά τίποτα και μέχρι που δίνει χωρίς να παίρνει από κανένα, αλλά είναι φανερό ότι φιλοδοξεί το θαύμα, τη θεραπεία, την υγεία για τον εαυτό του ή για κάποιον της οικογένειας του, ή ακόμα την αιώνια σωτηρία.

Εμείς θαυμάζουμε τους αληθινά ευσεβείς ανθρώπους, αλλά λυπούμαστε που δεν αγαπούν τη θρησκεία τους εντελώς με πλήρη ανιδιοτέλεια.

Είναι πολύ σπάνιο να βρούμε σε αυτόν τον κόσμο κάποιον που να αγαπά τη θρησκεία του, τη σχολή του, κτλ., ανιδιοτελώς. Αυτό είναι λυπηρό.

Όλος ο κόσμος είναι γεμάτος από φιλοδοξίες. Ο Χίτλερ ρίχτηκε στον πόλεμο από φιλοδοξία.

Όλοι οι πόλεμοι έχουν την αιτία τους στο Φόβο και τη Φιλοδοξία. Όλα τα σοβαρότερα προβλήματα της ζωής έχουν την καταγωγή τους στη Φιλοδοξία.

Όλος ο κόσμος ζει παλεύοντας ενάντια σε όλο τον κόσμο εξαιτίας της Φιλοδοξίας, ο ένας ενάντια στον άλλο και όλοι ενάντια όλων.
Κάθε άνθρωπος στη ζωή φιλοδοξεί να γίνει κάτι, οι άνθρωποι κάποιας ηλικίας, εκπαιδευτικοί, γονείς οικογενειών, κηδεμόνες, κτλ., προτρέπουν τους μικρούς, τις μικρές, τις δεσποινίδες, τους νέους, κτλ., να ακολουθήσουν το φοβερό δρόμο της Φιλοδοξίας.
Οι μεγάλοι λένε στους μαθητές και στις μαθήτριες: «Πρέπει να γίνεις κάτι στη ζωή, να γίνεις πλούσιος, να παντρευτείς με εκατομμυριούχο, να γίνεις δυνατός», κτλ., κτλ.

Οι παλιές γενιές, τρομερές, άσχημες, απαρχαιωμένες, θέλουν οι νέες γενιές να γίνουν επίσης φιλόδοξες, άσχημες, φρικιαστικές σαν αυτές.

Το πιο σοβαρό από όλα αυτά, είναι ότι οι νέοι άνθρωποι αφήνονται να ζαλιστούν και επίσης αφήνονται να οδηγηθούν σε αυτό το φρικιαστικό δρόμο της Φιλοδοξίας.

Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να διδάξουν στους μαθητές και στις μαθήτριες ότι καμιά τίμια εργασία δεν πρέπει να περιφρονείται, είναι παράλογο να κοιτάζουμε με περιφρόνηση τον οδηγό του ταξί, τον υπάλληλο του μαγαζιού, τον αγρότη, το λούστρο, κτλ.
Κάθε ταπεινή δουλειά είναι ωραία. Κάθε ταπεινή δουλειά είναι απαραίτητη στην κοινωνική ζωή. Δεν είμαστε γεννημένοι όλοι για μηχανικοί, κυβερνήτες, πρόεδροι, γιατροί, δικηγόροι, κτλ.

Στο κοινωνικό σύνολο χρειάζονται όλες οι δουλειές, όλα τα επαγγέλματα, καμία τίμια δουλειά δεν μπορεί ποτέ να περιφρονείται.

Στην πρακτική ζωή κάθε ανθρώπινο ον χρησιμεύει σε κάτι, και το σπουδαιότερο είναι να ξέρουμε σε τι χρησιμεύει ο καθένας.

Είναι καθήκον των εκπαιδευτικών να ανακαλύπτουν την Κλίση κάθε μαθητή και να τον προσανατολίζουν προς τα εκεί.

Αυτός που εργάζεται στη ζωή σύμφωνα με την Κλίση του, θα εργάζεται με Αληθινή Αγάπη και χωρίς Φιλοδοξία.

Η Αγάπη πρέπει να αντικαταστήσει τη Φιλοδοξία. Η Κλίση είναι εκείνο που πραγματικά μας αρέσει, εκείνο το επάγγελμα που εξασκούμε με χαρά γιατί είναι αυτό που μας ευχαριστεί, αυτό που αγαπάμε.

Στη μοντέρνα ζωή δυστυχώς, οι άνθρωποι εργάζονται με δυσαρέσκεια και από φιλοδοξία, γιατί εξασκούν επαγγέλματα που δεν συμπίπτουν με την Κλίση τους.

Όταν κάποιος εργάζεται σε αυτό που του αρέσει, στην Αληθινή του Κλίση, το κάνει με αγάπη γιατί αγαπά την Κλίση του, γιατί οι ικανότητές του για τη ζωή είναι ακριβώς αυτές της Κλίσης του.

Αυτή ακριβώς είναι η δουλειά των εκπαιδευτικών : να ξέρουν να προσανατολίσουν τους μαθητές και τις μαθήτριες τους, να ανακαλύψουν τις ικανότητές τους, και να τους οδηγήσουν στο δρόμο της Αυθεντικής τους Κλίσης.