Πόσο σημασία έχει το άγγιγμα μέσα σε μια σχέση;

Πόσο αγγίζεις τον σύντροφό σου; Πότε τον αγγίζεις; Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε συνδέσει το άγγιγμα με το σεξ ή με τα προεόρτιά του… Το άγγιγμα όμως έχει ένα πολύ μεγαλύτερο φάσμα θετικών επιδράσεων τόσο στον οργανισμό μας όσο και στη σχέση. Μικρές χειρονομίες, όπως το σφίξιμο του χεριού, ένα χτύπημα στην πλάτη, ένα αγκάλιασμα μπορούν πολλές φορές να σώσουν ένα μέτριο γάμο.

Η σημασία του αγγίγματος

Το άγγιγμα έχει πρωταρχική σημασία για τους ανθρώπους από την ώρα που γεννιούνται. Σε πολλά πρόωρα βρέφη εφαρμόζεται η μέθοδος του καγκουρό όπου μητέρα και βρέφος έχουν επαφή δέρμα με δέρμα για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της πρόωρης γέννας. Εξάλλου η πιο ανεπτυγμένη αίσθηση των μωρών είναι η αφή και οι έρευνες έχουν δείξει πολλές φορές τις βλαβερές συνέπειες στον ψυχισμό των ορφανών παιδιών που έχουν στερηθεί το πολύτιμο γονεϊκό άγγιγμα. Σε ένα πολύ γνωστό πείραμα ένα μαϊμουδάκι είχε τοποθετηθεί σε ένα κλουβί όπου υπήρχαν δυο «μητέρες» στο χώρο. Η μια ήταν χνουδωτή και η άλλη ήταν συρμάτινη, όμως είχε το μπουκάλι με το γάλα. Τα ζωάκια προτιμούσαν να κάθονται αγκαλιά με την χνουδωτή «μητέρα» και να πηγαίνουν αποκλειστικά όταν πεινάνε στη «μητέρα» τροφό.
Στα μικρά παιδιά έχει παρατηρηθεί ότι όταν ο γονιός κρατά στην αγκαλιά του ή αγγίζει το μικρό παιδί του προσδίδει μια αίσθηση ασφάλειας και το βοηθάει να εξερευνήσει τον κόσμο μόνο του και να ρισκάρει περισσότερο σε άγνωστες συνθήκες.

Το άγγιγμα μέσα στη σχέση

Αν η σχέση σας έχει φτάσει σε ένα τέλμα, αν έχει γίνει βαρετή ή αδιάφορη, ίσως μια καλή ιδέα να ήταν αν προσπαθήσετε να αγγίζετε τον σύντροφό σας περισσότερο, αλλά όχι με σεξουαλικό τρόπο. Αυτό μπορεί να συντελέσει σημαντικά στην ανανέωση της σχέσης.
Έχει βρεθεί ότι ένα απλό άγγιγμα ενεργοποιεί περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ανταμοιβή, καθώς επίσης και να μειώσει την ορμόνη του στρες στο σώμα μας. Μπορεί να ελαττώσει ακόμα και τον φυσικό πόνο καθώς περιορίζει τη δραστηριότητα κέντρων του εγκεφάλου που συνδέονται με το στρες. Όλα αυτά δείχνουν ότι το άγγιγμα είναι σχεδόν σαν ένα ναρκωτικό! Όταν μας αγγίζει ο άλλος νιώθουμε ένα μικρό «φτιάξιμο». Παίρνουμε μια δόση. Αντίστοιχα το ίδιο προκαλούμε κι εμείς στον άλλον.

Έκφραση συναισθημάτων μέσω του αγγίγματος

Μια σειρά μελετών έχει αποκαλύψει ότι μπορούμε και να αποκωδικοποιήσουμε συναισθήματα μέσω του αγγίγματος. Πειράματα όπου μέλη ζευγαριών μπορούσαν να ακουμπάνε το ένα το άλλο στον πήχη του χεριού, χωρίς να υπάρχει οπτική επαφή ανάμεσά τους, έδειξαν ότι oι συμμετέχοντες μπόρεσαν να ξεχωρίσουν σωστά έξι συναισθήματα. Αγάπη, θυμό, φόβο, συμπόνοια, ευγνωμοσύνη, αγανάκτηση. Αν μάλιστα ακουμπούσαν και άλλα μέλη του σώματος (μη ανάρμοστα) μπορούσαν να αναγνωρίσουν και άλλα δυο συναισθήματα, θλίψη και ευτυχία. Η ικανότητά μας αυτή μπορεί να χρησιμεύσει σε πολλές στιγμές μια σχέσης.
Ένας καβγάς μπορεί να αποκλιμακωθεί με ένα μικρό χάδι αγάπης. Ένα φιλικό άγγιγμα που υποδηλώνει ευγνωμοσύνη μπορεί να αυξήσει την εγγύτητα. Ένα αγκάλιασμα που εκφράζει ευτυχία για μια επιτυχία του συντρόφου έχει την ικανότητα να αυξήσει την ικανοποίηση.

Δοκιμάστε

Οι επιστήμονες έχουν βρει πως είναι πολύ ευκολότερο να προβλέψουν ποια ζευγάρια θα μείνουν μαζί και ποια θα χωρίσουν παρατηρώντας τη μη-λεκτική επικοινωνία(άγγιγμα-χειρονομίες) και όχι τη λεκτική. Γι’ αυτό δοκιμάστε να αυξήσετε τη σωματική επαφή στη σχέση σας σταδιακά. Όχι απότομα γιατί δε θα είναι συνηθισμένος ο σύντροφός σας. Την πρώτη εβδομάδα, για παράδειγμα ένα φευγαλέο χάδι όταν συναντιέστε στην κουζίνα ή στο σαλόνι, την επόμενη εβδομάδα δοκιμάστε να καθίσετε κοντά ο ένας στον άλλον όταν βλέπετε τηλεόραση ώστε να μπορείτε να τον/την αγγίξετε. Ίσως ένα φιλί μετά πριν φύγετε για δουλειά. Είναι πολύ σημαντικό να το προσαρμόσετε στη σχέση σας και στο υπόβαθρό σας. Αν δε νιώθετε άνετα, προχωρήστε αργά και προσεκτικά και συζητήστε τους στόχους σας ώστε να έχετε κοινή πορεία και κατανόηση.

Αγγίζοντας τον άλλον αγγίζουμε την ευτυχία. Αξίζει τον κόπο!

Πηγή: huffingtonpost.gr